5.6.2014

Kuinka monesti kynsilakkapullosta voi lakata?

Ah, tuo kysymys joka on ihmetyttänyt naisia dinosaurusten ajoista lähtien. Ilmeisesti yleinen tuntuma on, ettei kovin usein, koska monet jättävät minipullotkin ostamatta sillä verukkeella, ettei niistä pysty lakkaamaan kuin pari kertaa. Olen myös törmännyt väittämään, ettei kynsilakkojen litrahinnalla ole juuri väliä, koska ero mahdollisten lakkausten määrässä on kuitenkin niin pieni. 

Useimmiten nämä väittämät perustuvat ihan pelkkään mutuun, joten arvostettuna ja korkeasti koulutettuna tieteentekijänä päätin tehdä asiasta empiirisen kokeen. Tämän tutkimuksen tulosten ilmestyttyä ei enää ikinä tarvitse turvautua mutuun. 

Aloitetaan kuten mikä tahansa muukin tieteellinen tutkimus, tutkimuskysymyksen, hypoteesin, oletusten, yksinkertaistuksien ja tutkimusmetodin esittelyillä.

--

Kynsilakkapulloja on markkinoilla useita eri vetoisuuksia. Pystyäksemme määrittelemään jokaisen yksittäisen kynsilakkapullon tarjoaman lakkausten määrän, on selvitettävä kuinka paljon lakkaa keskimäärin kuluu yhden lakkauksen tekoon. Käytetyn kynsilakan tilavuuden mittaaminen on likipitäen mahdotonta, sillä kynsille päädyttyään kynsilakka on jo kiinteässä muodossa. Etukäteen tilavuuden mittaaminen ei ole eksaktia, koska tarkkaa määrää, joka lakkausten tekemiseen kuluu, ei voida täsmällisesti arvioida. Tämän vuoksi seuraamme kynsilakan kulumista testin edetessä vain silmämääräisesti ja laskemme keskimääräisen kulutuksen jälkikäteen. 

Tarvittavan kynsilakkamäärän tarve per lakkaus ei ole vakio. Määrä vaihtelee kynsien koon, käytettävien kerroksien ja käytettyjen kerrosten paksuuden funktiona. Tässä tutkimuksessa käytettävien kerrosten määrä on jokaisella testilakkauksella kaksi ja kerrosten paksuudessa on pyritty yhdenmukaisuuteen. Kynsien koko on mitattu jokaisen testilakkauksen yhteydessä, jotta voidaan määritellä kynsien koon merkitys lakan kulumiseen.

Kynsien koon mittauksen yksinkertaistamiseksi on oletettu, että kynsien leveys ja pituus ovat tasaisia koko kynnen matkalta. Kynnen leveyden oletetaan pysyvän vakiona koko testijakson ajan. Kynsien koot testilakkausten yhteydessä on esitetty taulukossa.



Löydettyjä lähteitä kynsilakan riittävyydestä ei voitu pitää erityisen luotettavina (12). Hypoteesina on, että 15 millilitran vetoisesta kynsilakkapullosta riittää kynsilakkaa kolmeenkymmeneen lakkaukseen, eli lakkaa kuluu 0,5 milliä per lakkaus.

Tutkimuksen nopeuttamiseksi testausyksiköksi valittiin viiden millilitran vetoinen kynsilakkapullo. Kyseistä kynsilakkaa ei käytetä mihinkään muihin tarkoituksiin, kuin testilakkausten tekemiseen. Jokainen testilakkaus on numeroitu ja dokumentoitu kuvallisesti. Kynsilakan kulumista on seurattu jokaisen testikerran jälkeen ja se on dokumentoitu viiden testikerran jälkeen, eli hypoteesin mukaisesti testin puolivälissä.




Viiden testilakkauksen jälkeen kynsilakkapullosta on kulunut noin yksi kolmasosa. Tutkimuksen toiselle testijaksolle hypoteesina on, että kynsilakkaa kuluu noin 0,33-0,5 millilitraa per lakkaus.

--

Toivottavasti toisen testijakson tuloksia ei tarvitse odottaa puolta vuotta :D Kuten kuvista näkyy, valitettavasti tämä testiyksilö ei peitä toivotulla kahdella kerroksella, joten se on vähän rajoittanut tämän käyttämistä. Talvella minulla oli myös monia lohkeamia kynsissä ja yritin kasvatella niitä pois ennen testilakkausta, että kynnet todellakin olisivat mahdollisimman lähellä oletusten mukaista tasapituisuutta.

Seuraavassa osassa siis luvassa lopulliset tulokset, johtopäätökset, tulosten tarkastelu ja mahdollisten jatkotutkimusten tarve. Pysykäähän kanavalla!

8 kommenttia:

  1. Haa! Tää on mielenkiintosta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Mulla taitaa olla vähän päässä vikaa kun oon ihan intopiukeena mittaillut kynsiäni ("miksi mulla ei ole työntömittaa?!") ja pohtinut erilaisia tapoja, jolla tuohon yhteen lakkaukseen kuluvan lakan määrän saisi mitattua millilitroissa... :D

      Poista
  2. Jopas tyttöä! :D Ihan mahtava postaus.

    VastaaPoista
  3. Jessus mikä homma! Mutta niin mielenkiintoista. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin ihan hyvin ryhtyä tutkijaksi, jos saisi aina tutkia näin mielenkiintoisia aiheita :D

      Poista
  4. Äkkäsin blogisi Dioriinan miittipostauksesta ja rupesin lukemaan juttujasi takautuvasti. Tää postaus oli ihan huippuhauska! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa joukkoon, aina mukavaa saada uusia lukijoita :)

      Poista