Vuorossa lupailemaani kasvivärijuttua. Olen värjäillyt näillä kasviväreillä nyt sellaiset reilut kaksi vuotta, väliin tosin mahtuu myös kaksi kemiallisilla väreillä tehtyä värjäystä kampaajan toimesta. Minulla ei siis ole mitään hiusväriallergiaa tai -yliherkkyyttä, jonka vuoksi näitä kasvivärejä olisi pakko käyttää, muuten vaan kiehtoo vähempi kemikaalialtistus ja hiusten hyvinvointi.
Kemiallisen ja kasvivärin eronahan on se, että kemiallisten värien kemikaalit avaavat hiussuomut ja värimolekyylit menevät hiusten sisälle. Kasviväreissä väripigmentit jäävät ainoastaan hiusten pinnalle, eli kuten jokainen saattaa kuvitella, kyseessä on hiusten kannalta paljon hellävaraisempi prosessi. Ja nämä siis tosiaan ovat ihan kestovärejä tästä ominaisuudestaan huolimatta.
Kuva: Sante |
Itse olen käyttänyt pelkästään Santen kasvivärejä, joita myyvät useammatkin luonnonkosmetiikkaan keskittyneet verkkokaupat. Värjäävinä aineina näissä Santen jauheissa käytetään mm. cassiaa, pähkinän paloja, ratanianjuurta, kurkumaa, indigoa, kahvia, punajuurta, tuomipuun kuorta, hibiscusta ja raparperia. Lisäksi värit sisältävät merileväuutetta ja vehnäproteiinia. Eri pakkausten värijauheita voi sekoitella keskenään ja lisätäkin esimerkiksi mustaa teetä tai punaviiniä. Itse en ole tosin tällaista koskaan kokeillut. Santella on tarjolla yhdeksän erilaista sävyä, vaaleaa, tummaa ja punaista. Värin valitsemiseen kannattaa kiinnittää huomiota, koska tosiaan hiuksen pohjalla oleva väri vaikuttaa lopputulokseen kemiallista väriä enemmän. Esimerkiksi kaikkein tummimpia värejä ei suositella blondeille suuren lehtivihreän määrän vuoksi. Ellei sitten ehdoin tahdoin halua vihreitä hiuksia :)
Sitten itse värjäyshetkeen. Tarvitset:
- ruman tukan
- värijauhetta sopivaksi katsomasi määrän
- kiehuvaa vettä
- sekoitusastian
Nämä Santen pakkaukset sisältävät 100 g värijauhetta, joka riittää ainakin minun lirutukassani noin olkapääpituisiin hiuksiin. Näin tyvivärjäyksen kohdalla koko pakettia ei tarvitse käyttää kerralla, vaan loput voi säästää seuraavaan kertaan. (Sante itse tosin ei tätä suosittele, mutta en ole nähnyt asiassa mitään pahaakaan.) Ohjeistuksen mukaan 100 grammaa jauhetta pitäisi sekoittaa kolmeen desilitraan vettä, mutta minä olen kokenut tämän sekoitussuhteen liian pieneksi, seos jää vielä tästä vesimäärästä aika savimaiseksi. Kukin tietysti tyylillään, mutta minä tykkään levittää enemmän nestemäistä seosta.
Voisin tähän väliin kertoa kauhutarinan ensimmäisestä kasvivärjäyskerrastani. Noudatin ohjeita pilkulleen ja sain aikaiseksi sellaisen oikein kunnon jankkisen puuromössön. En tajunnut laittaa sitä vesihauteeseen joten se jäähtyi tosi nopeasti. Levitystekniikkakin oli uusi, koska mössö piti tunkea päähän ihan sormin, eikä sellaisesta pullosta joka tulee kaupan värien mukana. Levittelin sitä savea sitten päähäni, yritin saada sen tasaisesti ja hiukset takuttuivat ja rastoittuivat. Itku ei ollut kaukana, olin ihan satavarma että olin tuhonnut hiukseni lopullisesti. Reilun puolen tunnin levittämisen jälkeen Ukko tuli lopulta auttamaan. Kauhea kokemus, mutta lopputulos sai sen verran vakuuttuneeksi, ettei onneksi jäänyt viimeiseksi kerraksi :)
Sekoitusastia kannattaa sijoittaa
kuumaan vesihauteeseen levityksen ajaksi, sillä nimenomaan kuumuus saa
sen pysymään juoksevampana ja aikaansaa myös intensiivisemmän
lopputuloksen. Esimerkiksi siis saunassa tai vastaavassa levittäminen
voisi olla tosi jees, itse en saunattomana ole tätä koskaan pystynyt
kokeilemaan. Kun väriseos jäähtyy, se alkaa kokkaroitua ja varista,
joten huonot vaatteet tai hyvien vaatteiden suojaaminen huonolla
pyyhkeellä on tarpeen.
Muhittelun jälkeen. Jo tästä huomaa, ettei tyvi ole niin tumma kuin edellinen väri |
Lukijaraati! Kuinka moni on kokeillut kasvivärejä? Tai mahdollisesti edes harkitsee niiden kokeilemista? :)
No mä olen ollut hennan käyttäjä jo lähes kymmenen vuotta. Ekat värjäykset eivät olleet kovinkaan mairittelevia (oranssi) kunnes oikean tekniikan löytyessä väri alkoi kerrostuessaan tummua. Eikä haalistu! Mutta jos haluaa vaihtaa muuhun väriin niin on tosi pitkä prosessi poistaa kerrostunut väri kun siihen ei värinpoisto pure. Ja värjätessä mössöä pitää olla tyvessä reilusti. Voisin sanoa että Santen värit ovat ihan kuraa eikä niillä saa kuin sävyä päähänsä. Useamman värjäyskerran myötä jälkitakkuisuuskin värjäyksen jälkeen vähenee. Kasvivärjäys vaatii aika pitkää pinnaa kunnes alkaa näyttää tulokset siedettäviltä, siksi ymmärrän monen satunnaiskokeilijan negatiiviset kokemukset.
VastaaPoistaItse kokeilin luonon hennalla vuosi sitten, väri ei pysynyt! Olen ollut tällä välillä vuoden luomupesulla (sooda-etikka-systeemi). Viikko sitten värjäsin hennajauheella, seassa sitruunaa. Tein "hennapuuron" puolta vuorokautta aiemmin ja annoin seoksen olla päässä yön yli. Ennen värjäystä pesin soodavedellä. Värjäyksen jälkeen pesin pelkällä vedellä olin pesemättä hiuksia viisi päivää. Sen jälkeen pesin pesupähkinäliuoksella. Tosi käsittelemättömillä hiuksilla voi olla sekin vika, että hennaus ei kestä, ainakaan ensimmäisellä yrittämisellä. Nyt sävy on tummahko ja tasainen (perusvärini tumma maantie, seassa yksittäisiä harmaita), olen tyytyväinen.
VastaaPoistaOnko kellään kuvaa santen hunajamahonki värillä värjätyistä hiuksista? Haluaisin nähdä miltä se näyttää hiuksissa?
VastaaPoista