12.5.2014

Hiusten värjääminen kasviväreillä: glossaus

Heti alkuun pahoittelut karmeasta finglish-termistä glossaus. Tälle ei vain minun tietojeni mukaan ole mitään vakiintunutta suomennosta, ja tällä samalla termillä voi sitten kukin sielu etsiä netin syövereistä lisää tietoa, jos ei koe minun tietopakettiani tarpeeksi kattavaksi. Etenkin henna gloss on oikein pätevä hakutermi.

Glossaus taitaa olla lähinnä aitoa hennaa käyttävien ihmisten tapa värjätä tyvikasvuaan, mutta se sopii myös muille kasviväreille, etenkin niille hennapohjaisille. Glossauksessa värimassaan sekoitetaan erittäin reilulla kädellä hoitoainetta, jolloin värjäysteho on hieman kevyempi, mutta hiukset saavat tehokkaan hoito- ja kiiltokäsittelyn. Luonnollinen henna ei kulu hiuksista pois, joten hennatessa hiuksia ei kannatakaan jatkuvasti uudelleen värjätä, ellei sitten halua aina vain tummempaa lopputulosta.

Minulla oli vielä Light Mountainin jämät jäljellä, jotka käytin tyvivärjäykseen. Niitä ei ollut tarpeaksi, että olisin saanut värjättyä koko pään, mutta halusin myös kevyesti sävyttää pituuksia saadakseni niihin kiiltoa takaisin. Glossaus oli siis aivan erinomainen vaihtoehto. Eikä hoitoainemuhittelu myöskään pahasta ole minun kärsineille hiuksilleni.
Ensin siis värijauhe sekoitetaan normaalisti kuumaan veteen, kunnes koostumus on jotakuinkin jugurtin paksuista. Omien mieltymysten mukaisesti tietysti. Sen jälkeen perään heitetään noin 1:1 suhteella jotain hoitoainetta, mieluiten kokonaan silikonitonta. Minulla ei sattunut kotona olemaan yhtäkään sellaista hoitoainetta, jossa silikonia ei olisi, mutta käytin sellaista, jossa silikoni on aivan incin loppupäässä. Vahvasti silikonisia ja aivan erityisesti dimeticonia sisältäviä hoitoaineita kannattaa tässä hommassa välttää, koska ne saattavat vaikuttaa värjäystulokseen. Hoitoainetta myös tosiaan kuluu tässä hommassa paljon, joten ei ehkä kannata käyttää niitä kaikkein arvokkaimpia tuotteita. Esimerkiksi XZ:n tuotteet ovat hyviä tähän.

Massa on samantien valmista levitettäväksi. Kasvivärit ja henna antavat aika paljon anteeksi levityksen epätarkkuuksia, joten aika ronskisti saa massaa levitellä tyveen. Loppumassa hierotaan pituuksiin ja laitetaan myssyn/kelmun/muovipussin alle muhittelemaan noin tunnin ajaksi. Itse laitoin myös pipon ja pyyhkeen ympärille tuomaan lämpöä ja sitä kautta intensiivisempää lopputulosta.

Kuten kasvivärien kanssa yleisestikin, hiukset kannattaa ennen levitystä pestä syväpuhdistavalla shampoolla, jättää hoitoaine ja muut tuotteet väliin ja levittää massa kosteisiin hiuksiin. Värin poishuuhtelun jälkeen hiukset voi sitten muotoilla normaalisti.
Kuten kuvasta näkyy, tyvi ei ole aivan täsmälleen samansävyinen kuin muut osat hiuksista, mutta huomattavasti vähemmän näkyvä tai karmea tämä on kuin oma harmahtava tyvikasvuni :D Myös pituudet ja latvat saivat hoitoainemuhittelusta (ja kasvivärien omasta hoitavasta vaikutuksesta) mukavasti uutta elinvoimaa. 
Typerät poseeraukset vaikuttavat ratkaisevasti värjäystuloksen intensiivisyyteen.

4 kommenttia: